Hvorfor det er eller ikke er verdt å bygge et tømmerhus?

Tømmerbygninger har vært den mest praktiske måten å bygge et hus for å bo eller lagre produkter på i mange århundrer. I Skandinavia, Baltikum og andre steder i Europa er det kjent mange forskjellige typer tømmerstokker, hjørnet av huset.

Snakker vi direkte om det tradisjonelle tømmerhuset, så har den såkalte norske hjørnet av huset og den norske bjelkelag-typen utviklet seg mest i sin utvikling sammenlignet med for eksempel den russiske hjørnet av huset eller den kanadiske seterkant.

I Latvia på 30-tallet ble den såkalte “dzeguli” hjørnet av huset også ofte brukt, noe som gjør det mulig å lage et glatt hjørne av huset.

Kanadisk seterkant brukes hovedsakelig til bygging av hus fra rundstokker.

En av de viktigste tingene å vite om tømmerbygninger er deres evne til å vare i flere tiår. Med riktig pleie og behandling kan et tømmerhus vare mer enn hundre år, ifølge bevisene fra hundreårige tømmerhus og trekonstruksjoner i Nord-Europa.

Hva er ulempene med et tømmerhus? Myter og sannhet.

1. Tømmerhytte krever mer vedlikehold enn andre typer hus.

En ting å huske på er at tømmerstokker forringes over tid uten stell og vedlikehold. Derfor må tømmerhuset rengjøres og forsegles fra tid til annen. Folk som ikke ønsker å male eller pusse opp huset av og til, bør vurdere en annen type konstruksjon. Når jeg har jobbet med tømmerbygg i mange år, har jeg observert at tidsbruken ikke er stor. I tillegg er det også spennende å ta vare på et hus som lever.

2. Tømmerhytte påvirkes av fukt.

Hus av ulike konstruksjoner er påvirket av fukt, spesielt murhus. Hvis du følger reglene for drift og vedlikehold av tømmerhus, vil fuktighet ikke være et problem. Tvert imot – et riktig vedlikeholdt tømmerhus vil ha det best mulige fuktighetsregimet – spesiell og kostbar ventilasjon vil ikke være nødvendig.

3. Insekter skader tømmerhytte.

Insekter liker alle slags hus, men hvis vi snakker om hvorvidt insekter kan ødelegge veggene i en bygning, så er svaret – ja, men det skjer i bygninger som ikke vedlikeholdes. I tillegg vil det ta 100 år å påvirke konstruksjonens bæreevne betydelig. Frykten for insekter er overdrevet, og ved å ikke slippe problemet inn og løse det i tide – kan det fikses.

4. Tømmerstokkenes vegger legger seg og det dannes sprekker i stokkene.

Dette er sant, men det bør bare tas i betraktning om huset ble bygget med trær hogget til rett tid (i vintermånedene), og viktigst av alt, om treverket er skikkelig tørket før det installeres i huset. I selskapet «Ecolaft» tørker vi selv og bruker kun tørket tømmer, dessuten er vi veiledet av norske tømmerhuskonstruksjonsstandarder (“Bransjenorm for laftebygg, no.KNL-002. https://norsklaft.no/ ), fuktighetsprosenten i vegger bør ikke overstige 18 % til 20 %. Som med ethvert heltreprodukt har et tømmerhus en tendens til å ha større eller mindre sprekker, men ved å bygge et hus riktig av tørket tømmer, kan antall og størrelse på sprekker reduseres. Det vil imidlertid ikke være mulig å forhindre dem helt. Hvis du er bekymret for små sprekker som enkelt kan slipes, så anbefales det ikke å velge et tømmerhus, det passer ikke for alle.

5. Tømmerhus krever en viss type arkitektur.

Baļķu garumi, logu atvērumi, pakši un citas konstrukcijas pieprasa no arhitekta zināt šīs lietas un arī tās ievērot.

6. Ikke alle kommuner eller byer tillater bygging av tømmerhus.

Ja, i alle kommuner og byer er det ikke lov å bygge tømmerhus, men hvis du bygger et tømmerhus i fjellet i Norge, i en skog eller ved en innsjø, så blir det ingen klager. Tvert imot har Norge og Sverige en spesiell fjellhyttekultur.

Hva er fordelene med et tømmerhus? Myter og sannhet.

1. Tømmerbygningene er koselige, med et behagelig mikroklima, det er lett å puste i dem.

Ja, tømmerbygg har et behagelig mikroklima, fordi treverket absorberer overflødig fuktighet, eller gir det tilbake hvis det har blitt for tørt innendørs. Du trenger ikke spesiell ventilasjon eller fukting. Alt du trenger å huske er riktig drift av bygningen.

2. Tømmerhus er billig - de kan bygges raskt og billig.

Sammenlignet med et vanlig trehus vil byggingen av et tømmerhus bli dyrere. Men hvis vi regner ut hva som skjer med huset etter 30-50 eller 100 år, så kan tømmerhuset til og med vise seg å være en svært økonomisk byggemetode. Et riktig bygget tømmerhus holder pris og kvalitet i mange år.

3. Tømmerbygninger passer godt både i fjellandskapet og ved elva eller i skogen.

Ja, tømmerhus passer godt inn i forskjellige landskap, takket være deres naturlige materialer – tømmerhus passer naturlig inn i landskapet og ser harmoniske tu.

Selvfølgelig nevnte jeg ikke alle fordelene og ulempene med en tømmerhytte, men du vil ha lagt merke til en ting – for å bygge en tømmerhytte og betjene den riktig, trenger du en erfaren og pålitelig partner.

Velg www.ecolaft.no og sammen skal vi oppfylle din drøm om et tømmerhus!